FANDOM


Organigrama

Els diferents rols i permisos d'usuari funcionen com l'organigrama de la teva comunitat de Wikia.

Hola a tots. Como molts ja sabeu, a Wikia existeixen diferents nivells de permisos dels usuaris, i alguns d'aquests permisos, o rangs, tenen funcions molt específiques, mentre que altres inclouen un major número d'eines. L'objectiu d'aquest blog és aclarir algunes coses sobre els rangs d'usuari a nivell local.

Abans d'entrar en el tema, és convenient senyalar que a Wikia tothom és lliure d'aportar el millor de sí mateix i tots els usuaris tenim el potencial de millorar significativament una comunitat sense necessitat de cap permís especial.

Passant a la part tècnica dels permisos d'usuari, el rang que té més funcions en una comunitat de Wikia a nivell local és el d'Administrador. Tot i això, les seves funcions no són exclusives, altres rangs en comparteixen algunes.

Por exemple, la funció de revertir edicions, que és l'única funció que té el rang de Reversor, també està inclosa entre les funcions que té el rang d'Administrador. Passa el mateix amb la funció de Moderador de xat, la qual també està inclosa entre les funcions que té un Administrador. Per tant, tots els administradors són automàticament moderadors de xat i reversors, a més de totes les seves altres funcions.

No obstant això, és curiós veurre que en algunes comunitats alguns usuaris es concedeixen varis d'aquests rangs a la vegada, per exemple Administradors amb el rang de Moderador de xat, o Administradors amb el rang de Reversor, o fins i tot els tres a la vegada. Per fer-nos una idea, seria alguna cosa tan redundant i innecessària com que un capità general mostrés en el seu uniforme també que té el rang de sergent, o que un arquitecte digués que també és delineant. Ja se suposa que tots els arquitectes dominen el dibuix tècnic! No fa faltar dir-ho.

Per això, una bona pràctica a Wikia és conèixer bé les funcions que té cada rang per saber treure'ls profit i per saber quines funcions delegar a la resta de companys de la teva comunitat.

Els permisos de Moderador del xat i Reversor estan fets per donar-los a usuaris que no són Administradors però que estan disposats a complementar i ajudar en feines més específiques dins de la comunitat, la qual cosa pot servir per a que els administradors es puguin dedicar millor a altres de les seves funcions.

El rang de Buròcrata és dels que té una funció molt específica i exclusiva, no té moltes de les funcions d'un Administrador i no pot esborrar articles, ni editar pàgines protegides, i principalment es dedica ni més ni menys a donar o treure permisos als usuaris de la teva comunitat. És l'únic rang que no es pot revocar amb cap rang local (llevat que se'l revoqui el mateix usuari), pel que s'ha de prestar molta atenció a l'hora d'atorgar-lo a un usuari, una vegada concedit ja no es pot retirar. Per això, abans de concedir-lo, s'ha de pensar bé i estar segur de que la persona és de confiança per a tota la comunitat. Com que la seva funció és molt puntual, no és un rang que necessitin tenir molts usuaris d'una mateixa comunitat, pel que sol ser un rang bastant minoritari, en especial quan la comunitat és petita.

És important senyalar que la figura del fundador no és un rang en sí. No és un permís d'usuari que es pugui donar a altres ni tampoc treure, ja que és simplement la persona que va crear i començar el wiki. Fins i tot sense permisos d'administrador, un fundador seguirà sent-ho mentre que el wiki que va fundar existeixi de manera independent.

Espero que això pugui servir una mica més com a orientació a l'hora d'elegir als usuari i sol·licitar sàviament els diferents rangs que es poden exercir a les comunitats de Wiki.

Aquesta entrada ha estat traduïda i adaptada del blog de Zeist Antilles "Entendiendo los permisos de usuario a nivel local"

Vols rebre les últimes actualitzacions del blog de Wikia en català? Fes clic aquí per seguir aquest blog!

FacebookIcon TwitterIcon YoutubeIcon

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori