FANDOM


Hola!

En aquest blog, l'autor original (VegaDark) ens vol ensenyar algunes coses sobre el grup de Wikia Volunteer Spam Task Force, conegut com a VSTF. Són un grup d'usuaris seleccionats per l'Staff per a fer de Wikia un lloc millor per als usuaris i els que ens visiten. De manera que, per a efectuar aquesta tasca, tenen accés a moltes eines globals, com els bloqueigs globals i els filtres globals d'spam, així com l'habilitat d'esborrar pàgines i bloquejar usuaris a la gran majoria de wikis. Tot i això, no tenen cap autoritat sobre les polítiques locals dels wikis. És per això que estan per a ajudar, no per a actuar com a líders dels wikis que visiten.

Què fan?

Conserge

El VSTF es pot considerar com conserges amigables que ajuden a mantenir net el teu wiki de vandalisme i spam.

El seu objectiu primordial és mantenir a Wikia neta d'spam. La majoria d'aquest spam és el resultat de programes automàtics coneguts com a spambots, i usualment agafa la forma de pàgines que no tenen res a veure amb el contingut del wiki i, de pas, anunciar un lloc web o un producte. Quan troben un spambot, bloquegen globalment la seva direcció IP (i el compte d'usuari si és necessari) i esborren l'spam que hagin creat. Quan comencen a trobar patrons obvis d'spam, també bloquegen frases comunes i enllaços amb la seva eina de bloqueigs globals.

La seva altra responsabilitat a Wikia (potser amb la que són més coneguts) és ajudar a revertir i prevenir el vandalisme, freqüentment a wikis inactius. La majoria de vàndals que bloquegen només realitzen algunes edicions en un o dos wikis, però a vegades hi ha atacs organitzats als wikis o quan un mateix usuari vandalitza en múltiples wikis al mateix temps (conegut com a vandalisme en creuada). Per als atacs organitzats, tenen l'habilitat de restringir els privilegis d'edició per a períodes curts de temps per a que la neteja es pugui efectuar sense interrupcions. També tenen accés al filtre antiabusos, amb el que detecten a potencials vàndals en un wiki en particular. Usualment treballen amb el vandalisme en creuada al bloquejar globalment al vàndal i, en casos molt complicats, demanen consells de l'Staff i altres membres del grup.

Contactant-los

Vstf wordmark

En aquest punt, segurament et preguntaràs com contactar amb el VSTF quan necessites ajuda o per a reportar vandalisme o spam. Hi ha moltes maneres de contactar-los, però aquí estan els mètodes que normalment són els més ràpids:

 • VSTF Wiki: Aquest wiki té moltes pàgines per a reportar spam, vandalisme i altres assumptes importants. També té altres pàgines dedicades a informació sobre el grup i les seves polítiques.
 • Els seus murs: aquí, a la Comunitat Central, és un altre lloc per a contactar-los. No sempre poden respondre els teus missatges immediatament, però ho faran amb la major brevetat possible. També vigilen els murs dels altres membres, així que possiblement si deixes un missatge a un d'ells, seràs respost per un altre.
 • IRC: Aquesta és la via més ràpida per a contactar-los en cas d'emergència. L'IRC és un xat a temps real, molt similar al Xat de Wikia, on la majoria del VSTF passen el dia. Per a cridar la seva atenció només cal escriure !vstf EL TEU MISSATGE AQUÍ, però fes-ho només quan sigui realment necessari. Si ningú et respon, deixa el teu encàrrec al VSTF Wiki.

Tot i això, hi ha moltes coses que no tracten i han de ser reportades a l'Staff o a altres usuaris. Per a evitar futures confusions, aquí s'indica quan has de contactar-los i quan no:

Quan contactar-los

 • Trobes que un wiki sense administradors actius està sent vandalitzat i els problemàtics han de ser tractats.
 • Trobes un spambot. Ha de ser reportat ràpidament a la pàgina d'informes d'spam.
 • Trobes un wiki sent atacat per molts vàndals al mateix temps. Quant més ràpid ho notifiquis, ho podran resoldre amb temps per a evitar danys majors.
 • Trobes un vandalisme en creuada. Han de ser reportats a la pàgina d'informes sobre vandalisme.
 • Trobes un wiki creat per a fer spam: molts spambots creen wikis amb aquest propòsit. Poden ser reportats a la pàgina d'informes de wikis.
 • El teu wiki és atacat per un vàndal persistent. Al VSTF li agradarà esbrinar el problema i fer recomenacions sobre el que has de fer. Et poden indicar que contactis amb l'Staff de Wikia si creuen que el problema necessita una atenció especial.

Quan no contactar-los

 • Has estat bloquejat per un administrador en un wiki on edites, però creus que el bloqueig és injust: Problemes locals com aquest han de ser reportats a l'Staff utilitzant el formulari de contacte.
 • Hi ha un vàndal en un dels teus wikis però hi ha administradors actius: molts vàndals marxaran després de que reverteixis les seves edicions i puguin ser bloquejats per un administrador local.
 • Penses que has trobat un compte titella (compte alternatiu) d'algú en el teu wiki i vols que es verifiqui el seu compte: El VSTF no realitza sol·licituds de verificació. Problemes locals com aquest han de ser reportats a l'Staff.
 • No t'agrada un usuari en particular i vols que sigui bloquejat en un wiki o globalment: Problemes locals com aquest han de ser reportats a l'Staff.
 • Un administrador està abusant del seu càrrec en un wiki: El VSTF no pot treure càrrecs d'administrador o buròcrata. Problemes locals com aquest han de ser reportats a l'Staff.

Tingues en compte que la llista anterior són aspectes generals, hi poden haver altres situacions on no estiguis segur si consular al VSTF o a l'Staff. Com a regla general, el VSTF s'enfronta al vandalisme i spam, i l'Staff s'encarrega de tots els problemes locals.

Si tens preguntes, consulta-ho a algun membre del VSTF o deixa el teu comentari aquí.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori